vineri, 6 septembrie 2013

Comanditarii



Prin mama sa, Elisa, fiica lui Iancu/Ioan Lahovary (1786-1854), ispravnic de Vâlcea, Grigore P. Cerkez era văr primar cu importanți oameni politici și militari din familia Lahovary, care i-au și comandat reședințe în centrul orașului. De asemenea, alianțele matrimoniale ale acestora cu familia Niculescu-Dorobanțu îi vor aduce arhitectului alte comenzi, două case în București, un conac și un monument funerar la Bellu.

Începând cu 1911, Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913) și membrii ai familiei sale devin comanditarii lui Grigore Cerkez. Pe moșia Zamora se va ridica castelul Cantacuzino, iar la București încep să fie realizate dependințele reședinței din Calea Victoriei, pe vis-a-vis de Casa cu Lei construindu-se și imobilul de locuințe, proprietatea lui Nicolae G. Cantacuzino.

O altă figură importantă este Mihail Suțu (1841-1933), istoric și numismat, ce i-a comandat arh. Cerkez atât casa din București, cât și vila din Constanța.

Printre proprietarii unor case proiectate de arh. Cerkez merită amintite și numele generalului Heraclie Arion, juristului Ioan Manu, generalului Algiu, Constantin Iarca.

Așa cum era de așteptat, arhitectul proiectează și două case pentru frații săi, Nicu (1851-1927) și Ion Cerkez (1847-1921).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu